Sportrelaterade konsolspel – en växande marknad

Ända sedan 1980 – talet har populära sporter dominerat även i den virtuella världen. Det finns idag lika många spel som det finns sporter! Dessa spel spelas via PC eller via konsoler som Xbox One, Playstation 4 och Nintendo Switch. Dessa spel är idag mer populära än någonsin, och innehar en dominerande del av den totala spelmarknaden.

När det kommer till sport är spelserien FIFA den mest kända. Upplägget i varje FIFA – spel är simpelt – du som spelare spelar helt enkelt traditionell fotboll, i sin ”råaste” form. Du spelar antingen ensam, med en kompis eller flera stycken – valet är ditt. Du bygger, vägleder och spelar med ditt ideala fotbollslag. Antingen bygger du ett helt eget sådant, eller så väljer du ett ur någon utav de större ligorna som Premier League eller Bundesliga. Sedan, när tiden är inne och du är redo för det, kan du tävla mot andra lag och slåss om världsmästerskapspokalen. FIFA – serien har i talande stund över 15 miljoner spelare, och communityn blir större år för år. Det är inte så konstigt, ett nytt spel släpps varje år. Den senaste releasen heter ”Fifa 18″ vilket syftar på 2018 års” upplaga”.

En annan spelserie som fokuserar på fotboll är Pro Evolution Soccer. FIFA och PES skiljer sig inte åt särskilt mycket egentligen. Kriiker föredrar dock att ge FIFA all god kritik, medan PES inte får särskilt mycket tid i rampljuset. Bakomliggande orsaker sägs vara dåligt strukturerade menyer, halvkassa animerade ansiktsmodeller samt slöa kommentatorer, som inte riktigt tajmar sina påståenden, Det är därmed inga större skillnader. Principen är dock samma och man finner att det inte finns smärre skillnader mellan hur fotbollen spelas i spelen.

För den ishockeyintresserade finns spelserien NHL, som även den släpper en ny titel varje år. Upplägget är simpelt men spännande – du ger dig ut på isen och skapar ditt eget lag på upp till 32 spelare. Du får designa din arena, ditt matchställ och logotypen för laget. Du får till och med välja hemstad/land! NHL erbjuder dessutom fler än 64 sätt att spela online, och detta gäller både ensam offline eller mot vänner och andra spelare världen över. Detta medför att NHL har det mest effektiva och mångsidiga multiplayerläget av alla sportspel.